Училищен екип от Добрич – отново в ТОП 3 на Националното състезание на НСИ

За втори пореден път ученици от Гимназия „Райко Цончев“ се класират в челната тройка на националния кръг от Международния конкурс за статистически плакат, организиран от Националния Статистически институт. В конкурса, през тази година, се включиха общо 94 отбора от 24 града в три категории, като 34 от екипите успяха да се класират за Категория 2.

В първото издание на състезанието през 2019 г. отборът на училището се класира на първо място в Kатегория 2 с постера Подготвени ли сме за професиите на бъдещето?, което им гарантира участие и на международния кръг, припомнят от ръководството на добричката гимназия.

В тазгодишното (второ) издание на състезанието четирима ученици от 10 клас, обучаващи се в профил „Предприемачески“ се класираха на трето място с постера си на английски език Лична социална отговорност. Целта на проучването, представено чрез постера, бе да повиши осведомеността за личната социална отговорност и да определи степента, до която сме отговорни за благосъстоянието на нашата общност и околната среда. Първичното изследване бе проведено чрез онлайн анонимно проучване, създадено в Google Forms, като в резултат на това бяха събрани 1032 попълнени анкети.

Припомняме, че на тазгодишното издание на Националната надпревара второ и трето място окупираха училищни екипи от област Добрич.

Менторът на отборите г-жа Силвия Колева споделя, че конкурсът е изключително ценен с това, че предоставя възможност на учениците за развитие на комплекс от умения: за провеждане на проучване, за събиране, обработване и анализиране на статистическа информация, математически и графични умения, креативност, комуникативни и писмени умения, както и умения за работа в екип.