Мисия „Испански“ на Катя Димитрова – учител в Частна профилирана гимназия „Райко Цончев“

Катя Димитрова е най-новият член на преподавателския екип в иновативната гимназия и от седмици участва в обучението на младежите, избрали испанския език като първи или втори чужд език. От есента на учебната 2021/2022 г. ще поеме интензивното обучение на осмокласниците от профил „Чужди езици“ с 18 часа седмично испански език. Разговаряме с Катя Димитрова, за да научим повече за нея и професионалните й амбиции.  

Представете се накратко.

Казвам се Катя Тодорова Димитрова. На 36 години, семейна с две прекрасни деца на 7 и 11 години. Завършила съм Испанска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Средното си образование получих от елитната гимназия по романски езици в град Бургас. Винаги съм имала интерес към изучаването на чужди езици, както и към връзките между тях. Интересувам се много от психология и нейното прилагане в междуличностните отношения и смятам, че всичко, което съм научила, ще ми помогне в моята работата с тийнейджърите.

Вече сте част от екипа на Профилираната гимназия „Райко Цончев“. Защо избрахте да работите в училище?

Обожавам  работата с деца, особено с такива в юношеска възраст, защото предизвикателството е още по-голямо. Смятам, че е чудесна възможност да се учим взаимно. Изключително съм щастлива и благодарна за предоставената възможност от ръководството на Частна профилирана гимназия “Райко Цончев“ да стана част от това прекрасно семейство, наречено „бутиковото училище на Добрич“! Очарована съм от топлия прием от страна на ученици и учители! Убедена съм, че в такава здравословна среда ще мога да разгърна своя потенциал и да отговоря подобаващо на очакванията, които родители, ученици и ръководство ще имат към мен.

Как бихте определили първите си срещи с учениците на Гимназията?

В Гимназия “Райко Цончев“ учат и работят стойностни хора със стабилна ценностна система, зрели личности със здравословно самочувствие. Учениците са амбициозни и в същото време спокойни и удовлетворени, ценят и уважават своите преподаватели. Имат високи цели и дават най-доброто от себе си. Виждам, че амбицията на екипа е да помогне за развитието на младежите и за изграждането на самостоятелно мислене. Наясно съм, че зад това стоят принципи, достойни за уважение, и аргументи, подсказващи увереност. В това училище ръководството и учителите знаят какво правят и зад всяко тяхно решение стои ясна  педагогическа теза. Силно впечатлена съм от възможността  младите хора да бъдат напътствани и подкрепяни както от училищния психолог, така и от всички свои преподаватели. Аз и моите деца станахме свидетели в два прекрасни дни на инициативата „Сцена на проектите“, където учениците ни представиха с висока доза креативност всичко онова, което знаят и могат. Беше много поучително и вдъхновяващо. Възпитаниците на Гимназия „Райко Цончев“  са творци, експериментатори, откриватели; не се боят да навлизат в нови непознати територии, за да изберат онова, което най-силно ги привлича. Забелязах, че са готови да дадат цялото си сърце и душа, за да завършат качествено своя проект. Възхитена съм от техния ентусиазъм и от взаимното уважение помежду им.

От септември поемате осмокласниците на иновативно училище „Райко Цончев“. Те ще са четвъртият поред випуск с интензивно изучаване на испански език. Какви са амбициите Ви?

              Отговорността е голяма, защото ЧПГ “Райко Цончев“ е единствената  гимназия на територията на област Добрич, която дава възможност испанският език да бъде изучаван интензивно  като първи чужд. Моите амбиции, както и амбициите и  колегите ми от катедра „Испански език“-  г-жа Надя Петкова и г-жа  Ивелина Добрева, са да подбудим любовта на учениците към испанския език и култура. Ще се постараем максимално да ги въвлечем в интерактивни дейности на испански език, пресъздаване на испански предавания, повече четене и коментари на испанска литература, вестници, списания, гледане и коментар на испаноезични филми в класната стая; обсъждане на казуси, организиране на ролеви игри навън или в класната стая отново на испански. Ще слушаме испанска музика и ще учим латино танци! Огъня на учениците мисля да поддържам, като акцентирам върху най-доброто, на което всеки от тях е способен, да ги мотивирам да изучават този прекрасен език, който е най-говоримият в цял свят и който ще им отвори много  врати. Започваме работа и по реализирането на една обща наша идея – организирането на ученически фестивал за театър и драма на испански език.   Всичко това ще  превърне нашите момичета и момчета в още по-комуникативни, жизнерадостни и целеустремени личности.