Учители

Член на Борда на директорите на ЧПГ „Райко Цончев“

Драгомир Цукев e магистър по френски език и литература, английски език и с допълнителни специализации по банков мениджмънт и компютърни технологии в България и САЩ. Драгомир Цукев е преподавал над осем години английски и френски език във Вашингтон и Калифорния. Номиниран и включен в американското издание на „Кой кой е сред преподавателите на Америка“. Освен перфектното владеене на двата езика, заедно с познания по руски и испански, Драгомир Цукев е известен и с това, че е страстен музикант, композитор и автор на текстове. Член е на американската рок-група Stale Food, а в България често изявява своя талант извън часовете по английски език за учениците от гимназия „Райко Цончев“. Инициатор и съавтор на проект за придобиване на статут „иновативно училище“ на ЧПГТП „Райко Цончев“. 

Магистър по английска филология от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“и по магистър туризъм от ИУ- Варна. Преподавател във Висше училище по мениджмънт. Сътрудник в Департамента за модерни обучителни методи. Участва в множество международни форуми, свързани с образованието. Автор на научни статии, публикувани в наши и международни сборници и списания. Ментор на млади педагози и учители, повишаващи квалификацията си.

Работата й се отличава с оригиналност на идеите, умение за синтез на учебните дисциплини, екипно взаимодействие при реализиране на проекти.

Определя мисията си така: „С търпение и отговорност да подкрепям всяко творческо начало“.

Магистър по Математика и Информатика, с две специализации  в областта на информатиката и ИТ, като последната във ФМИ на СУ през 2016 г., съобразена с най-актуалните, предстоящи програми. С над 20 години педагогически стаж по Информатика и ИТ. Владее няколко съвременни програмни езика, следи новостите и тенденциите в технологиите. Работила е по много национални и международни проекти, включително обучение в ЦЕРН (Швейцария). Два пъти е награждавана за принос в образованието на Добрич. Има много специализирани публикации и награди от национални и международни семинари.

Била е редактор и рецензент на учебници по новата учебна програма. Разработва учебно съдържание за сайта Уча.се. Работи съвместно с организации и фондации като SapLab, ФРГИ, Национална дигитална коалиция, на местно ниво – с община Добрич и Департамент за модерни обучителни методи. Има много ученици с награди от национални състезания и олимпиади.

Докторант в катедра Етнология на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.  Магистър по „Културология“ от същия университет. Магистър по „История и археология“ от Шуменския университет. Дългогодишен уредник и директор на Регионалния исторически музей в гр. Добрич. В новото си амплоа на преподавател приема за своя мисия да накара младите хора да разберат кои са невидимите нишки, които свързват различните области на познанието и за им покаже как да си служат с наученото. Автор и ръководител на редица международни и национални проекти свързани с опазването на културно-историческото наследство. 

Цветинка Орешарова е магистър по математика от Софийския университет.  От 2008 година придобива диплома за бакалавър по английска филология отново от СУ „Св. Климент Охридски“.

Работила е 25 години в Природо-математическа гимназия град Добрич, 6 години в ЧГ „Леонардо да Винчи“, а от 2 години е преподавател в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ЧПГТП „Райко Цончев“.

Нейни ученици многократно са печелили призови места в областни, национални и международни състезания по математика. През 2011 възпитаниците й се класират на Международна олимпиада по математика в Москва, а на следващата година заемат II място на същата олимпиада.

Притежава сертификат за участие във форум на майсторите  (учители-иноватори), издаден от Департамент за модерни обучителни методи към Висше училище по мениджмънт.  

Магистър по История и география от ВТУ,,Св. св.Кирил и Методий”. Присъдена и е втора степен на професионална квалификация. Базов учител на Департамента за модерни обучителни методи.

Магистър по биология и химия от ШУ „Епископ Константин Преславски“. Отличена с редица грамоти: Грамота за принос в разработването на училищен проект за участие в национално състезание „Нека направим училището си CO2OL””и работата в рамките на международен образователен проект „Въглеродни детективи Европа” по програма „Интелигентна енергия-Европа” на Европейския съюз – фондация „ТАЙМ-Екопроекти”  2011г; Грамота за успешно представяне на ученик, заел второ място на Международен екологичен форум „Сребърна”-2011 г. -РИО Силистра; Грамота за висок професионализъм и успехи в учебно-възпитателната работа –РИО Добрич 2014 г.; Грамота за висок професионализъм и отлични резултати в учебно-възпитателната работа – РИО Добрич 2015 г.

Основната й мисия е да създаде хора, способни да мислят самостоятелно.

Димитър Димитров е магистър по психология и магистър по философия от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.  Притежава и магистърска степен по управление на образованието от ШУ „Еп. Константин Преславски“.

Неговите компетенции за преподаване на хуманитарно право и разработване на проекти са сертифицирани. Преподава философски цикъл в СУ „Климент Охридски“ и ЧПГТП „Райко Цончев“ гр. Добрич.

Негови ученици печелят призови места в национални състезания по гражданско образование и различни конкурси за философски есета.

Димитър Димитров е психолог към проект „Подкрепи ме“ на Община град Добрич, проект „Не на насилието“ на Фондация „Ръка за помощ“ и образователен проект на Висшия съдебен съвет.

Олга Иванова е арт-педагог и художник. Завършила е ШУ „Еп. Константин Преславски“. Преподава изкуство в гимназия „Райко Цончев“.

Участва в пет международни проекта и в редица комисии за изготвяне на ДОИ по ИИ към Министерството на образованието.  Била е методик в работна група към МОН за изготвяне на учебни програми. Участва с резултати в учебници и учебни помагала по изобразително изкуство.  

Ръководи Школа по изкуства към ОМЦ „Захари Стоянов“ от 1999 г. Нейни възпитаници са носители на множество награди от световни и национални конкурси. За учебната 2016-2017 имат 22 награди. Участва с лични творби в общински и национални изложби. През април 2017 книжарница „Хеликон“ изложи нейна самостоятелна изложба.

Носител е на множество награди, между които Плакет и Грамота на Община Добрич за принос в духовното развитие на град Добрич.

Бакалавър по приложна лингвистика с френски и испански език от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Бакалавър по начална педагогика от същия университет. Креативен и отдаден на учениците си млад специалист, чиято мисия е да бъде по-знаещият приятел, който се стреми да подготвя личности с качества, знания и умения.

Магистър по спортен мениджмънт от Националната спортна академия „Васил Левски“ и бакалавър  – треньор по вдигане на тежести и силова подготовка.

„Майстор на спорта“ по вдигане на тежести. Треньор по фитнес и бодибилдинг. Многократен медалист от държавни първенства и международни турнири по вдигане на тежести. Шампион на България за 2017 г. по вдигане на тежести за мъже в категория до 85 кг.

Бакалавър по английска филология и по психология от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Преподава английски език от 13 години. В Гимназия „Райко Цончев“ е учител на езикова група А2. Квалифициран преподавател по психология на чужд език.