Учители

Член на Борда на директорите на ЧПГ „Райко Цончев“

Драгомир Цукев e магистър по френски език и литература, английски език и с допълнителни специализации по банков мениджмънт и компютърни технологии в България и САЩ. Драгомир Цукев е преподавал над осем години английски и френски език във Вашингтон и Калифорния. Номиниран и включен в американското издание на “Кой кой е сред преподавателите на Америка”. Освен перфектното владеене на двата езика, заедно с познания по руски и испански, Драгомир Цукев е известен и с това, че е страстен музикант, композитор и автор на текстове. Член е на американската рок-група Stale Food, а в България често изявява своя талант извън часовете по английски език за учениците от гимназия “Райко Цончев”. Инициатор и съавтор на проект за придобиване на статут “иновативно училище” на ЧПГТП “Райко Цончев”. 

Магистър по английска филология от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“и по магистър туризъм от ИУ- Варна. Преподавател във Висше училище по мениджмънт. Сътрудник в Департамента за модерни обучителни методи. Участва в множество международни форуми, свързани с образованието. Автор на научни статии, публикувани в наши и международни сборници и списания. Ментор на млади педагози и учители, повишаващи квалификацията си.

Работата й се отличава с оригиналност на идеите, умение за синтез на учебните дисциплини, екипно взаимодействие при реализиране на проекти.

Определя мисията си така: „С търпение и отговорност да подкрепям всяко творческо начало“.

Магистър по Математика и Информатика, с две специализации  в областта на информатиката и ИТ, като последната във ФМИ на СУ през 2016 г., съобразена с най-актуалните, предстоящи програми. С над 20 години педагогически стаж по Информатика и ИТ. Владее няколко съвременни програмни езика, следи новостите и тенденциите в технологиите. Работила е по много национални и международни проекти, включително обучение в ЦЕРН (Швейцария). Два пъти е награждавана за принос в образованието на Добрич. Има много специализирани публикации и награди от национални и международни семинари.

Била е редактор и рецензент на учебници по новата учебна програма. Разработва учебно съдържание за сайта Уча.се. Работи съвместно с организации и фондации като SapLab, ФРГИ, Национална дигитална коалиция, на местно ниво – с община Добрич и Департамент за модерни обучителни методи. Има много ученици с награди от национални състезания и олимпиади.

Докторант в катедра Етнология на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.  Магистър по „Културология“ от същия университет. Магистър по „История и археология“ от Шуменския университет. Дългогодишен уредник и директор на Регионалния исторически музей в гр. Добрич. В новото си амплоа на преподавател приема за своя мисия да накара младите хора да разберат кои са невидимите нишки, които свързват различните области на познанието и за им покаже как да си служат с наученото. Автор и ръководител на редица международни и национални проекти свързани с опазването на културно-историческото наследство. 

Цветинка Орешарова е магистър по математика от Софийския университет.  От 2008 година придобива диплома за бакалавър по английска филология отново от СУ “Св. Климент Охридски”.

Работила е 25 години в Природо-математическа гимназия град Добрич, 6 години в ЧГ “Леонардо да Винчи”, а от 2 години е преподавател в СУ “Св. св. Кирил и Методий” и ЧПГТП “Райко Цончев”.

Нейни ученици многократно са печелили призови места в областни, национални и международни състезания по математика. През 2011 възпитаниците й се класират на Международна олимпиада по математика в Москва, а на следващата година заемат II място на същата олимпиада.

Притежава сертификат за участие във форум на майсторите  (учители-иноватори), издаден от Департамент за модерни обучителни методи към Висше училище по мениджмънт.  

Магистър по История и география от ВТУ,,Св. св.Кирил и Методий”. Присъдена и е втора степен на професионална квалификация. Базов учител на Департамента за модерни обучителни методи.

Магистър по биология и химия от ШУ „Епископ Константин Преславски“. Отличена с редица грамоти: Грамота за принос в разработването на училищен проект за участие в национално състезание „Нека направим училището си CO2OL””и работата в рамките на международен образователен проект „Въглеродни детективи Европа” по програма „Интелигентна енергия-Европа” на Европейския съюз – фондация „ТАЙМ-Екопроекти”  2011г; Грамота за успешно представяне на ученик, заел второ място на Международен екологичен форум „Сребърна”-2011 г. -РИО Силистра; Грамота за висок професионализъм и успехи в учебно-възпитателната работа –РИО Добрич 2014 г.; Грамота за висок професионализъм и отлични резултати в учебно-възпитателната работа – РИО Добрич 2015 г.

Основната й мисия е да създаде хора, способни да мислят самостоятелно.

Димитър Димитров е магистър по психология и магистър по философия от Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”.  Притежава и магистърска степен по управление на образованието от ШУ “Еп. Константин Преславски”.

Неговите компетенции за преподаване на хуманитарно право и разработване на проекти са сертифицирани. Преподава философски цикъл в СУ “Климент Охридски” и ЧПГТП “Райко Цончев” гр. Добрич.

Негови ученици печелят призови места в национални състезания по гражданско образование и различни конкурси за философски есета.

Димитър Димитров е психолог към проект “Подкрепи ме” на Община град Добрич, проект “Не на насилието” на Фондация “Ръка за помощ” и образователен проект на Висшия съдебен съвет.

Олга Иванова е арт-педагог и художник. Завършила е ШУ „Еп. Константин Преславски“. Преподава изкуство в гимназия „Райко Цончев“.

Участва в пет международни проекта и в редица комисии за изготвяне на ДОИ по ИИ към Министерството на образованието.  Била е методик в работна група към МОН за изготвяне на учебни програми. Участва с резултати в учебници и учебни помагала по изобразително изкуство.  

Ръководи Школа по изкуства към ОМЦ „Захари Стоянов“ от 1999 г. Нейни възпитаници са носители на множество награди от световни и национални конкурси. За учебната 2016-2017 имат 22 награди. Участва с лични творби в общински и национални изложби. През април 2017 книжарница „Хеликон“ изложи нейна самостоятелна изложба.

Носител е на множество награди, между които Плакет и Грамота на Община Добрич за принос в духовното развитие на град Добрич.

Бакалавър по приложна лингвистика с френски и испански език от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Бакалавър по начална педагогика от същия университет. Креативен и отдаден на учениците си млад специалист, чиято мисия е да бъде по-знаещият приятел, който се стреми да подготвя личности с качества, знания и умения.

Магистър по спортен мениджмънт от Националната спортна академия “Васил Левски” и бакалавър  – треньор по вдигане на тежести и силова подготовка.

“Майстор на спорта” по вдигане на тежести. Треньор по фитнес и бодибилдинг. Многократен медалист от държавни първенства и международни турнири по вдигане на тежести. Шампион на България за 2017 г. по вдигане на тежести за мъже в категория до 85 кг.

Бакалавър по английска филология и по психология от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Преподава английски език от 13 години. В Гимназия „Райко Цончев“ е учител на езикова група А2. Квалифициран преподавател по психология на чужд език.

Магистър по маркетинг от Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий” и професионален бакалавър по маркетинг и мениджмънт от Висше училище по мениджмънт-гр. Варна.

Базов учител към Департамента за модерно образование. Има опит в международни проекти по програма Еразъм +. Автор е на научни публикации. Притежава V Професионално-квалификационна степен.

Има наградени ученици от национални и международни състезания, като “Social Innovation relay”.

Марияна Цанева е магистър по биология и химия от ШУ „Епископ Константин Преславски“.

Работила е 20 години в Природо-математическа гимназия „Иван Вазов”, 2 години в ПГВМ „Проф.д-р Георги Павлов“, 2 години в ПГ по ТС „М. В. Ломоносов”, а от 2019/2020 учебна година е преподавател в ЧПГТП „Райко Цончев“.

Нейни ученици са печелили призови места в областни и национални състезания. Притежава грамота от Министерството на образованието и науката за значими постижения в подготовката на ученици в Национална олимпиада по биология, 2000 г. и сертификат за участие в V Национално състезание за ключови компетентности по природни науки (химия, физика, биология), 2012 г. – първо място (индивидуално и отборно).

Работила е по много национални проекти и е участвала в един международен проект „Природата около нас”.

Има собствена школа и дългогодишен опит в подготовката на ученици за кандидат-студентски и държавни зрелосни изпити.

Основната ѝ мисия е да изгради мислещи и отговорни личности, които със своите умения и действия ще запазят магията на живота и ще променят света към по-добро.

Проф. д-р Димитрина Каменова е професор по социално управление, доктор по педагогика, директор на Департамент за модерно образование към Висше училище по мениджмънт-гр. Варна.

Създател на Майсторските класове за учители и директори в образованието.

Автор на учебната програма на иновативния предмет “Старт в кариерата”.

Притежава способността да разпознава и развива потенциала, който някои хора дори нямат представа, че притежават.

Изкусен майстор на диалога. Според нея: “Диалогът е най-гарантираният сериозен инструмент, с който можем да управляваме човек. Диалогът е нещо съвсем различно от обикновения разговор, който не променя нищо. Истинският диалог трябва да гарантира промяна в другия човек. Той отбеляза, че диалогът се започва от този, който има нужда от него, защото изпита някакъв дефицит.”

Магистър по българска филология от ШУ”Епископ Константин Преславски”. 20 години преподавателска дейност в Хг”Св. Св. Кирил и Методий”. Възприемам работата си като мисия за съхраняване на доброто и красотата, за изграждане на чувствителни, мислещи и “зрящи” млади хора.

 

Работата ѝ с учениците има за цел да насърчи изграждането на личности. Личности, чиято първа отличителна черта е отхвърлянето на задължителното. Тези личности превръщат посещаването на учебните занятия в своя мисия, а не в поредното задължение. Тези личности искат да придобиват знания и да се усъвършенстват. Тези личности не се борят просто, за да получат висока оценка, а се борят за изграждане на нови умения и качества, защото не високата оценка е мерилото за интелекта и възможностите, които има човек. Често пъти оценката е субективна и в никакъв случай не е определяща. Често пъти оценката ни поставя в рамка. За съжаление това рамкиране налага ограничения. От своя страна ограниченията възпрепятстват креативността на човек. Липсата на креативност застрашава успеваемостта на личността.

Работата ѝ цели да подбуди у всеки един ученик желание, мисъл, креативност и целеустременост, защото само такъв човек би могъл да промени света към по-добро.